Noora Nevalainen

Koulutus:

Filosofian maisteri

Ammattinimike:

Tuotelaatuspesialisti

Fysiikkaa pääaineenaan opiskellut filosofian maisteri Noora Nevalainen on töissä Murata Electronicsilla Vantaalla tuotelaatutiimissä.

Laatukysymykset ovat erityisen tärkeitä mikroelektroniikkaa valmistavassa yrityksessä, sillä Muratan valmistamia teknologiaa sisältäviä komponentteja käytetään esimerkiksi autojen turvallisuusjärjestelmissä ja terveysteknologiassa. ”Tiimimme missio on, että meiltä lähtee asiakkaalle ainoastaan hyviä ja laadukkaita tuotteita”, Noora kertoo.

Asiakaspalautusten selvittämistä ja vikaselvityksiä

”Murata Electronics valmistaa MEMS-teknologiaan perustuvia antureita, pääasiassa kiihtyvyys- ja kulmanopeusantureita”, tuotelaatuspesialistina Muratalla toista vuotta työskentelevä Noora kertoo.
”Työtehtäväni liittyvät pääasiassa komponenttivalmistuksen tukemiseen kaikissa laatuun liittyvissä asioissa tuotteiden kokoonpanon ja testauksen aikana.” Nooran työhön kuuluu myös asiakaspalautusten selvittämistä. Silloin yrityksen vika-analyysitiimi on tutkinut viallisen tuotteen ja todennut, että tuotevian taustalla on mahdollinen kokoonpanovika. Nooran tehtävänä on selvittää, milloin vikaantuminen on tapahtunut, mikä on vian juurisyy ja miten ongelman toistuminen estetään jatkossa. ”Tutkin muun muassa, minkälainen kyseisen komponentin prosessihistoria on ja miten tuote on käyttäytynyt sähköisissä mittauksissa testilinjalla. Vikaselvityksen jälkeen kirjoitan siitä raportin.”

Työtä toimistolla, laboratoriossa ja tuotannossa

Päivittäisiin rutiineihin Nooralla sisältyy saannon ja vikahälytysten seuraamista, jotta tuotantolinjalla mahdollisesti tapahtuviin sisäisiin poikkeamiin voitaisiin reagoida ajoissa ja asianmukaisesti. Suuren osan työajastaan Noora työskentelee omalla työpisteellään esimerkiksi analysoimassa dataa ja laatimassa raportteja, mutta välillä hän käy myös testauksen ja tuotannon puolella selvittämässä asioita ja ohjaamassa työn tekemistä. ”Pidän työstäni juuri siksi, että se on niin monipuolista. Olen yhteydessä tosi moneen tahoon ympäri taloa, mukaan lukien laboratorion ja prosessikehityksen asiantuntijat.”

Luonnontieteissä kiehtoi säännönmukaisuus

Nooraa kiehtoi jo ala-asteella luonnontiede, tai ainakin avaruus ja tähtitiede. ”Uskon, että halusin jo silloin ymmärtää, miten maailma toimii. Erityisesti minua kiehtoo fysikaalisten ilmiöiden säännönmukaisuus. Minua on aina kiinnostanut myös ongelmanratkaisu.”

Lukion hän kävi viestintäpainotteisella linjalla ja pohti myös viestintään liittyvää ammattia. Luonnontieteet kuitenkin veivät voiton ja hän lähti opiskelemaan fysiikkaa ja matematiikkaa Jyväskylän yliopistoon. ”Fysiikan opinnot antoivat mielestäni hyvän pohjan työelämään ja juuri tällaisen työn tekemiseen, jota nyt teen.”

Muratalle avoimella työhakemuksella

Kun valmistuminen filosofian maisteriksi lähestyi, oli aika suuntautua työelämään. Noora lähetti avoimen hakemuksen Muratalle ja hänelle tarjottiin töitä validointi-insinöörinä. Niissä hommissa Noora viihtyi lähes neljä vuotta, kunnes hänelle tarjottiin töitä tuotelaatuspesialistina. ”Validointi-insinöörin työssä oli paljon samankaltaisia piirteitä kuin nykyisessä työtehtävässäni. Nyt minulla on vain lisää vastuuta ja ratkon monimutkaisempia ongelmia,” hän kertoo.
Noora uskoo, että tuotelaatuspesialistina viihtyy, jos omaa hyvät organisointikyvyt ja pystyy ”multitaskaamaan.” ”Tässä työssä on usein niin monta asiaa menossa, että tavallaan tämä on kuin projektipäällikkönä olemista”, hän miettii.